Alimentația în sarcină
Dr. Dineci Elena Mihaela
Tehnician Nutriționist 🍽🍞🧀🥗😊
Dezvoltarea normală a fătului în uter depinde în mare măsură de un comportament corect al gravidei și mai ales, de alimentația acesteia…Viitoarea mamă nu trebuie să-și modifice, în general, modul de viață și nici să mănânce pentru doi. Trebuie să mănânce după cum îi este poftă, comportamentul alimentar și modul de viată fiind fixate în funcție de nevoile corpului. Indiferent de poftele pe care le pot avea în timpul sarcinii, gravidele trebuie să aibă grijă să consume alimente cu mare valoare nutritivă.
Cantitatea de alimente, respectiv nevoile calorice, sunt ușor crescute. O femeie sănătoasă,f ără a fi însărcinată, are nevoie zilnic de aproximativ 2200 de calorii, rație care nu ar trebui să se modifice în primele 4 luni. După 4 luni, este necesară creșterea cu aproximativ 300 de calorii. Pe lângă aportul caloric, este important să se controleze conținutul în substanțe nutritive. Proteinele, grăsimile hidrocarbonatele, vitaminele, mineralele și lichidele trebuie să fie în cantitate precisă și în anumite proporții, în caz contrar pot apărea tulburări cu urmări asupra dezvoltării copilului.
Femeia gravidă va primi o alimentație echilibrată, cu un conținut bogat în proteine animale, vitamine și fier. Grăsimile și proteinele nu vor depăși rația normală iar dintre hidrații de carbon se aleg cei cu valoare biologică mare. Se evită excesul de dulciuri, patiserie, ciocolată, bomboane. Se recomandă alimente bogate în celuloză (fructe, zarzavaturi crude și pâine integrală) pentru stimularea peristaltismului intestinal și combaterea constipației.
Ne se va lua nici un medicament fără indicația medicului. In cazuri grave, cu vărsături persistente și imposibilitatea de a se alimenta, se impune internarea și echilibrare hidro-electrolitică. Se va urmări starea urinei, in cazul în care apar modificări ( micțiuni reduse, schimbarea culorii, miros neplăcut) se apelează la medic.
O importanță deosebită pe parcursul sarcinii o reprezintă exercițiul fizic. A fi gravidă nu înseamnă a sta în pat toată ziua, decât în cazurile cu sarcini dificile, așa că sportul moderat are efecte benefice: previne diabetul gestațional, ușurează sarcina, reduce stresul. Tipuri de exerciții indicate și cu risc scăzut sunt: mersul pe jos, alergarea ușoară, bicicletă de cameră și înotul 😊
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!