Obezitatea infantila

Obezitatea infantila este considerata una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica ale acestui secol. Este o afectiune medicala grava ce afecteaza copiii si adolescentii si care se caracterizeaza prin depasirea greutatii normale pentru varsta si inaltimea avuta.

Copiii supraponderali si obezi sunt susceptibili sa ramana la greutati foarte mari chiar cand devin adulti si sunt predispusi la boli cardiovasculare si diabet inca de la varste fragede. Obezitatea infantila nu are doar complicatii pe plan fizic, ci poate afecta si bunastarea emotionala si sociala a copiilor afectati. Schimbarea radicala a regimului alimentar și de viata, precum si miscarea in aer liber pot ajuta la prevenirea instalarii obezitatii infantile.

Principala cauza a obezitatii din copilarie este o combinatie dintre excesul alimentar si lipsa de exercitii fizice. Cei mai importanti factori care maresc riscul unui copil de a acumula kilograme in ecxes sunt:

• Factorii familiali – daca un copil provine dintr-o familie de persoane supraponderale, sansele acestuia de a avea o greutate mai mare sunt crescute.
• Lipsa activitatii fizice – copiii care nu fac efort fizic sunt mult mai susceptibili la a crestere in greutate, deoarece nu ard un numar corespunzator de calorii.
• Alimentatia – consumul regulat de alimente bogate in calorii, cum ar fi produsele de tip fast-food sau produsele de patiserie, bomboanele, sucurile si deserturile pot face ca un copil sa ia serios in greutate.
• Factorii psihologici – stresul personal, parental si familial poate creste riscul de obezitate al unui copil.
• Factorii socio-economici – oamenii din unele comunitati au resurse limitate, dar si un acces restrans la supermarketuri si magazine.

Interventia nutritionistului este recomandata incepand cu identificarea copiilor aflati la risc inainte de pubertate pentru a preveni cresterea ulterioara in greutate. Indiferent de cauzele obezitatii la copil, schimbarea stilului de viata este un factor cheie in pierderea in greutate pe termen lung.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *